dimecres, 13 d’agost del 2014

5 dies de Palencia

L'estiu del 2009 ja vaig assistir a la primera edició d'aquest magnífic esdeveniment esportiu, amb Aguilar de Campoo com a centre neuràlgic. Enguany la ubicació escollida per l'organització era el poble de Cervera de Pisuerga, provincia de Palencia, que acolliria mes 1300 orientadors/es vinguts d'arreu.
Les competicions oficials i antioficials començaven el dimarts 5 i fins el dia 10 d'agost, per un total de 10 curses

Aquesta competició la tenia marcada com a gran objectiu, motiu pel qual he estat entrenant dur per tal d'arribar en les millors condicions. El repte era, complicat però no impossible, estar el mes amunt possible o el més a prop del primer espanyol de la classificació de la categoria H21A. (per tal d'assolir el màxim punts)

Començaré la crònica per les curses oficials

Dimarts 5, Llarga Distància 8,5km - Las Tuerces 
La primera de les curses oficials es desenvolupava a la zona de Las Tuerces, al costat del poble d' Aguilar de Campoo (conegut per les galetes Gullon!!) El mapa conegut per molts, el 2009 aquí s'hi va córrer una
Zona laberint pedra
mitja distància aprofitant el laberint de pedra el màxim!! Zona situada entre 940 i 1084m altitud, on destaca la zona del laberint de pedres, una vessant de bosc semi-obert, una part central de bosc blanc i en un extrem una zona totalment oberta amb força desnivell

Pel meu gust, va resultar ser un mapa molt poc aprofitat, la part del laberint crec que no es va explotar prou i un cop sortits d'allà el traçat de la cursa no presentava moltes dificultats ni masses eleccions de ruta

Tot i això vaig cometre una gran errada a la F2, em vaig quedar a uns quants metres de la zona de la fita cometen un error paral·lel d'interpretació d'elements (bàsicament confondre elements rocosos) que em va fer perdre una quantitat de minuts difícilment recuperables
Per arribar a la F3 crec que la millor opció era anar a buscar la F7 per tal de no embolicar-se dins del laberint i perdre molt de temps

Resultats 1h45'49''  24è H21A (47) i 16è espanyol 

Dimecres 6, Mitja Distància 4,8km - Barrio Sta Maria
El mapa es trobava entre 960 i 1150m d'altitud, amb unes característiques prou interessant, una bona part de la zona era semi-oberta amb zones de tallats i pedra i una segona part bosc verd1 i 2 (dificulten una mica la velocitat de carrera).  

A nivell de sensacions em trobava molt be de cames, em sentia ràpid i tècnicament era un mapa que m'agradava bastant.

Mapa Barrio Sta Maria
Però vaig començar malament F1 la vaig passar de llarg i em va costar ressituar-me, perdent 4'. F7 va ser la segona i darrera cagada, perdent 4' més. Em va fer por caure dins del tàlveg i al passar per dalt no vaig identificar l'espero on estava la fita.

Un cop passada aquesta fita vaig encadenar/clavar les fites fins al final, fent millors temps parcials respecte els que varen acabar davant meu (excepte els del primer classificat)

Resultats 53'23''  11è H21A (48) i 5è espanyol 

Dijous 7, Sprint 2,6km - Ligüerzana

des de l'organització ens presentaven aquest mapa com un dels millors dels 5 dies, zona ubicada entre 980 i 1115m d'altitud. Terreny amb molt detall de pedra, grans tallats, lloses, zones obertes, semi-obertes, molt detall de relleu, petits boscos i desnivells moderats

El fet de disputar l'sprint en bosc em causava una mica de por però un cop vist el resultat no es d'estranyar que decidissin fer-ho en aquesta zona. Efectivament va ser una gran cursa!!!

F6 venia d'un tram de pujada i al voler accelerar la vaig passar de llarg, F13 també la vaig passar de llarg, al trobar-me a l'altre costat del turó vaig rectificar i F14 imaginava que les pedres on estava el control serien més grans (si més no aquesta impressió em donava al veure el mapa) vaig passar la primera zona de llosa i tallats i al arribar al gran tàlveg ja vaig veure l'error.

Resultats 24'16''  40è HSenior de 106. 11è H21A i 6è espanyol H21A
Fotos Sprint-O. Carla Guillen

Dissabte 9, Llarga Distància 10,2km - Perazancas
el terreny de joc estava compost per un 50% zones obertes amb desnivells i detalls de relleus, i una segona part de boscos blans i diferents intensitats de verd. Ubicat entre 1010 i 1112m d'altitud

El dia 8 havíem tingut el dia de descans, que ens el vam prendre bastant al peu de la lletra, ja que fins al moment portàvem 5 curses (no tothom) a les cames i el dia següent tocava la llarga.

Vaig sortir concentrat, amb molt bones sensacions físiques i amb ganes de treure un bon resultat. El mapa convidava a pensar-ho.
dues errades consecutives després de la tirada llarga, F5 vaig confondre la clariana prèvia al control (4'error) i F6 (2'error) l'opció fàcil era seguir la zona oberta i llençar-se cap al tàlveg. però vaig decidir sortir pujant pel llom, passant pel forat on hi havia una fita i d'allà atacar. allà em vaig trobar molt a prop del camp i dins un tàlveg que no tocava. Després vaig encadenar bones fites, fins que em vaig topar amb la F16 (sabia que s'havia de vigilar amb els últims controls que allà es podia perdre temps i nyaca (casi 3' error)

Al final tot i aquests 9' d'errors el resultat va ser bastant positiu a 6' del primer espanyol. Els 5 primers unes besties, sobretot el que ha guanyat cada dia a H21A Oskar Svensson (Suècia)

Resultats 1h36'06'' 8è H21A (50) i 3r espanyol


Diumenge 10, Mitja Distància 3,9km - Ermita St Pelayo
última cursa dels 5 dias de Palencia, terreny amb detall de pedra i tallats, zones obertes i relleus marcat, ubicat 1000 i 1125m d'altitud

Anàlisi cagades
Vaig fer un desastre, una sortida imperdonable, fent un error paral·lel en tots sentits. (veure foto) Vaig confondre turons A, pensava que estava al de més al sud A2, això va portar a confondre tàlveg C2 pel C1. Vaig desfer camí per tornar a atacar des d'un punt on tenia la sensació que controlava B2, però sempre tornava al mateix lloc (perquè estava al B1). Des d'allà "triangulava" la meva posició amb els turons D1,D2 el coll entre aquests dos turons E i tot el tàlveg F i sempre tornava al mateix lloc... finalment sabent que evidentment la cursa la tenia perduda i que no volia marxar sense trobar aquella fita, vaig decidir anar-la a buscar des d'un altre punt d'atac. Vaig anar a la F9, al anar cap a aquesta vaig començar a entendre tot el desastre fet fins aleshores, ja que per arribar-hi vaig creuar un tàlveg amb molta vegetació (B2) i el tram fins al F9 des d'allà va resultar ser més llarg.
Un cop trobat, des d'allà trobar la F1 va ser molt més fàcil, després de trobar-la vaig voler anar a buscar el turó A2 per tal d'analitzar insitu el meu error. Així ho vaig fer i realment se'm va quedar una cara de gilipollas al veure l'errada que vaig fer i com vaig tirar per terra la bona progressió de resultats d'aquests 5 dies.


Per si l'oferta esportiva oficial no era suficient, l'organització va preparar tot un seguit de curses antioficials a les tardes que van resultar molt espectaculars. El primer dia van fer la cursa nocturna (on no vaig participar) però si que varem anar a veure l'arribada!!!! sort de la gent que estava ubicada abans de la fita 100 que sinó la quantitat d'error targetes hauria estat molt més abundant!!!!

Dimecres 6, Relevos Palentinos
Mapa Cervera de Pisuerga
Són uns relleus peculiars ja que no coneixes el teu company/a de relleu fins a meitat de cursa. Sortida en massa de tots els participants, dos mapes (A i B) amb controls mode Score i amb una consigna clara, fer entre 4 i 9 fites abans d'anar a la zona del relleu. Allà si tenies mapa A et posaves a la cua A i esperar que arribes un B per fer el canvi de mapa i targeta de control. Això vol dir que et podia tocar qualsevol orientador/a i un nombre de fites a fer indeterminat....depenia de quantes hagués fet la parella.

Jo vaig decantar-me per intentar fer-ne 9, tot i sabent que podia tocar un company que només n'hagués fet 4... Finalment en vaig fer 7 (31,33,32,40,38,41 i 39) , ja que les altres 2 (36 i 37) que tenia pensat fer quedaven bastant alineades pel que fa corbes de nivell amb les restants.
Al donar el relleu vaig veure que només havia d'anar a per 4 fites i no massa difícils de trobar, en total vaig trobar 12 fites!!! crec que el meu company en va fer 14.... i si no recordo malament vam ser els 17ns

El mapa tot i ser una no oficial no estava gens malament!!!

Dijous 7, Micro Sprint i Carrera de la Mujer
Després de la cursa Sprint del mati a la tarda tocava una de les dues curses antioficials que més em cridava l'atenció corre!!! el Micro Sprint!!!! i després la Carrera de la Mujer (en la que no podíem participar)

El micro es corria dins un laberint muntat al terreny de futbol, amb moltes fites, sense descripció de controls ni codi de control, així que no hi havia marge d'error. No es podia rectificar si pinçaves malament una fita. Degut a l'alta participació es van realitzar 11 o 12 tandes de sortides d'uns 30 orientadors/es, on el primer de cada categoria H/D Seniors, H/D Veterans A i B, H/D Junior, H/D Cadet de cada tanda es classificava per la final

En cada ronda hi havia 2 circuits diferents, tot i així el caos que es produïa en algunes sortides de rondes era espectacular!!! Com ara mateixa F1 per tots...creant una impressionant massificació de gent sobre un fita!! on els primers en passar tenien molt a guanyar!!!!

Ronda 11 - Micro Sprint
A mi em va tocar la ronda 11, al veure que orientadors com Biel Rafols, Pau Llorens estaven a la mateixa ronda, vaig pensar que l'única manera de classificar-me era arribar just darrere ells i esperar que fessin error en tarja, a més a més se'ns va acabar afegint l'Oriol Andreu.
Els nervis abans de començar eren terribles, la por d'errar i voltar per allà Un cop donada la sortida a corre cap a la F1 (que era la mateixa per tots!!!!) vaig arribar prou ràpid, llegint molt be a quina fita anar, sense adonar-me si anava molt o poc endavant. Sortint del bucle 5-6-7-8-9 vaig veure que davant meu només tenia en Biel i vaig tenir la sensació que es saltava la F10 i feíem elecció de ruta diferents per arribar a la 12, arribant jo per davant, camí a la 13 vaig mirar ja ruta fins 14-15 i meta, sempre fent atenció a no cagar-la, les cames les tenia a punt d'explotar però havia de fer un últim esforç per passar meta abans que en Biel, en Pau i l'Oriol. Però allà xerrant amb en Biel varem començar a veure que ni jo ni ell, ni en Pau tindríem tot Ok....i al final així va ser...jo no vaig marcar la F14 sinó que vaig fer la F12 dos cops, en Biel es va deixar la F10 i en Pau no se on la va liar!!!!!! Però varem oferir espectacle (si més no a tothom qui ens coneixia) durant el transcurs de la ronda!!

Total tot i la liada!! es una modalitat molt molt molt emocionant i estressant!!! però que val molt la pena corre!!!

Dissabte 10, O-Movil
l'última antioficial també li tenia moltes ganes!!!! era la cursa O-Movil, per parelles!! el funcionament molt fàcil, un de la parella amb el mapa en un lloc tancat i l'altre a buscar les fites, en mode score, seguint les instruccions del company a través del telèfon!!! un cop acabava el circuit es canviaven els rols!!!!

Vaig participar amb en Ramon Aubets del Club Orientació Berguedà, En vermell el circuit que vaig explicar i en groc el que vaig córrer. Varem començar amb problemes tècnics ja que al moment de fer la trucada no tenia línia (ja que per estalviar bateria del telèfon, durant el dia vaig tenir el mode avió connectat...i calia apagar i tornar a encendre el mòbil!!! els endolls al suelo duro anaven molt buscats!!!!)
O-Movil, Cervera de Pisuerga
Teníem algun punt clau del poble ubicat, com ara Xurreria, Pas subterrani plaça major, la plaça triangular, la caixa, el jardinet de la font, l'ajuntament... amb els quals dient només aquest nom no calia dir res més!!!

Cursa molt explosiva, ja que córrer (sprint casi), escoltar instruccions i parlar alhora, pinçar la targeta amb el mòbil a la ma, vigilant no xocar al girar una cantonada... o fent atenció al passar una petita tanca (jo volia passar per dalt, i una noia per baix, i al aixecar la tanca jo vaig impactar amb la cadena i amb el braç d'ella!! entrant a la F34)
A la zona on estavem amb el mapa es veien diferents actituds al donar instruccions, gent a terra estirats, asseguts, d'altres dempeus, alguns cridant i intentant trobar en el mapa on estava al company....jo vaig optar per estar dempeus i anar caminant com si estigués corrent, girant quan en Ramon havia de girar....etc etc etc

Al ser una antioficial no hi ha classificacions tot i que deduïm que varem acabar a prop del podi, ja que la durada de la trucada era de 23'50'' i sumant-li el problema tècnic del principi (1'30'' aprox) i 1'30'' aprox més després de fer jo l'últim control i penjar!!!


Valoracions, Resultats + puntuacions pel Ranking H21A
Aquestes són les puntuacions obtingudes de cada cursa a Palencia, 82.3, 88.6 i 94.4 que sumant-li el 103 dels campionats de setmana santa, em queda una mitja de 92, 07. Encara queden 3 caps de setmana de lliga espanyola, on no se si podré assistir a algun per mirar de fer pujar la mitjana. Amb l'actual no se si en tindria prou per pujar la temporada que ve a HE

Pel que fa la carrega física, si que al finalitzar cada cursa notava fatiga però en cap moment em vaig trobar carregat de cames. Tenia la sensació que a mesura que passaven les curses, les cames anaven a millor!!! Feia "por" el fet de participar en tantes curses en tants pocs dies però be aquest és el fruit de tant entrenament. I això que em deia que les antioficials aniria amb calma, per tal de deixar anar les cames...però no..hahahah ho donava tot a cada cursa!!!! fos oficial o no!!!!!

Pel que fa l'organització.... espectacular, cada dia al 100%, no es fàcil muntar un tingladu com aquest, amb curses mati, a la tarda... muntar, desmuntar i transportar el centre de competició als diferents pobles on tocava córrer, posar i treure fites, zones d'avituallament, els massatges, els que des de les 8 del mati ja estaven a les sortides, tota la gent del bar, els qui feien seguiment amb GoPro dels corredors/es elit!!! I com no tota la gent de les antioficials que havien de coordinar tot un grup de malalts d'orientació!!!!!  afamats de fites i curses!!!! al igual que la traductora, anglès i francès (pobre deuria acabar esgotada i liant idiomes!!!) i que a part també corria (no se si totes curses però allà estava on fire!!)

Nosaltres només anàvem unes horetes abans, temps per escalfar, anar a la sortida, córrer, comentar la jugada, marxar i descansar!!!!

I per últim a tota la gent del COB i UE Vic amb qui he estat compartint, viatge, suelo duro, sopars, birretes, banys als pantans Aguilar de Campoo, de Cervera-Ruesga

Fotos Carla Guillen
Web o5Dias
Ranking-O